Geschiedenis

In de tweede helft van de vorige eeuw is er een groot gebrek aan onderkomens die geschikt zijn voor de huisvesting van bejaarden. Vooral voor de groep die niet of slechts gedeeltelijk in hun onderhoud kan voorzien zijn de problemen groot. Ook in Zwolle is er in het derde kwart van de 19de eeuw behoefte aan huisvesting voor deze groep. De architecten W. en F.C. Koch ontwerpen in klassicistische stijl voor het Gemengd Armbestuur der Ned. Herv. Gemeente een tehuis aan de Deventerstraat (nu Van Karnebeekstraat). Op 18 maart 1876 vindt de aanbesteding plaats. Het werk wordt voor een bedrag van f 36975,- gegund aan de fa. Haverdijk uit Wijhe. Als in augustus 1877 het gebouw voor het publiek wordt opengesteld, bezichtigen meer dan 3000 personen dit oude mannen- en vrouwenhuis. Pas in 1973, toen het bejaardencentrum de "Rivierenhof" werd geopend, verviel de oorspronkelijke functie van het gebouw.
bron: Overijsselse Bibliotheek Dienst
Het Oude Liedenhuis
Van negentiende eeuws bejaardenhuis tot luxe appartementencomplex
2007

Eén van de kroonjuwelen van de wijk Assendorp is het voormalige Oude Lieden Huis (oorspronkelijk het hervormde Oude Mannen en Vrouwenhuis genoemd) aan de Van Karnebeekstraat, in 1877 geopend en bedoeld voor de beter gesitueerde senioren. Maximaal tachtig bewoners woonden hier, onder strenge regels en in gemeenschappelijke zalen met nauwelijks privacy. Nu biedt het gebouw ruimte aan 17 luxe appartementen. Dat betekent sfeervol wonen in een authentieke stijl met modern wooncomfort.

De appartementen
Het Oude Liedenhuis is grondig verbouwd door het gerenommeerde bouwbedrijf Dons & Troost uit Staphorst. De uitdaging bij dit project lag in de combinatie tussen het nasteven van de laatste bouwnormen en het behouden van authentieke elementen. Dit is uitstekend gelukt.

De algemene ruimtes, zoals de centrale hal en het trappenhuis, zijn luxe afgewerkt. Elk appartement heeft zijn eigen installaties (c.v. elektra, ventilatie) en iedere bewoner had vrije keuze met betrekking tot badkamer, keuken, indeling, e.d.

Kenmerkend voor de klassieke bouwstijl van het Oude Lieden Huis zijn de hoge plafonds tot ruim 4,50meter en de hoge ramen, welke in elk jaargetijde zorgen voor een schitterende lichtinval. Door deze hoogte is in de meeste appartementen een tussenverdieping (entresol)gerealiseerd. Dat maakt deze appartementen niet alleen stijlvol, maar ook exclusief.

Penthouse.html
Woningen WijthmenWijthmen.html
Penthouse.html

Penthouse

Het Oude Lieden Huis
Van Karnebeekstraatvam_Karnebeekstraat.html
GarageboxenGarageboxen.html
westenholte.html
Woningen WijthmenWijthmen.html
westenholte.html
Villa’s Westenholtewestenholte.html

SELESTA